Selecteer de taal

Seksualiteit

Seksualiteit

Wat is seksualiteit allemaal en wat niet?

Je kunt allerlei vragen hebben over seksualiteit. Er zijn veel praktische vragen over seksualiteit. Bij sinteze ligt de focus op de diepere betekenis van je vragen. Waarom is dit nu in je leven belangrijk? Wat maakt dat je met deze vragen te maken hebt?

De stap om te praten over je vraag is vaak de belangrijkste stap, en niet altijd een makkelijke stap. Daarna openen zich weer mogelijkheden om opnieuw naar je vraag te kijken en naar mogelijke antwoorden.

Wat seksualiteit is, en wat niet, staat niet vast. In therapie ga je dat verkennen en misschien opnieuw vaststellen. Welke verhouding je uiteindelijk hebt tot verschillende aspecten van seksualiteit, bepaalt dan hoe belangrijk de verschillende aspecten van seksualiteit voor jou zijn.

Bij Sinteze ligt de focus op de diepere betekenis van je vragen. Waarom is dit nu in je leven belangrijk? Wat maakt dat je met deze vragen te maken hebt?

De stap om te praten over je vraag is vaak de belangrijkste stap, en niet altijd een makkelijke stap. Daarna openen zich weer mogelijkheden om opnieuw naar je vraag te kijken en naar mogelijke antwoorden.

Seksuele en romantische identiteit

Seksuele en romantische identiteit

Seksualiteit is meer dan seks. Seks is wel onderdeel van seksualiteit. Hoe jij jouw seksualiteit ervaart, bepaalt mede je seksuele identiteit. En soms ook je romantische identiteit. Met wie je een relatie hebt, kan ook degene zijn met wie je seks wilt hebben.

Voor de meeste mensen is dit niet een heel bewuste keuze en niet een heel bewuste identiteit. Mensen die een andere vorm van seksualiteit ervaren dan de gangbare, zijn zich vaak juist bijzonder bewust van hun seksuele en romantische identiteit. En dat kan gevolgen hebben op je welbevinden, de manier waarop je relaties aangaat (of juist uit de weg gaat) en hoe je je over jezelf voelt.

Je seksuele interesse kan afwijken van wat je zelf verwacht of anderen van jou verwachten. Gay en bi, kink, bdsm, cross dressing, om een paar voorbeelden te noemen. Het kan zijn dat je reacties krijgt die jou doen twijfelen aan jezelf en je identiteit. Soms voel je je daardoor niet vrij om een belangrijk deel van jezelf te leven. Kun je daar een andere weg in vinden die beter bij je past?

Ben jij seksueel?

Ben jij seksueel?

Je hoeft je niet bewust te zijn van je seksualiteit. Het wordt pas een issue wanneer jouw seksualiteit botst met je omgeving. Wanneer wordt dat belangrijk?

Als je omgeving iets anders van jou verwacht of eist dan jij zelf wilt. Als je partner vaker of juist minder wil vrijen dan jij. Als mensen om je heen jouw gedrag niet begrijpen en daar wel een oordeel over hebben. Ook je eigen lichaamservaring en je gezondheid kunnen jouw gevoel van seksueel-zijn beïnvloeden. Seks en seksualiteit zijn kortom uiterst divers, en lang niet altijd vanzelfsprekend, maar het hoort wel bij jou als mens.

Er zijn ook mensen die geen seksueel verlangen kennen (aseksualiteit). Of niet een die gericht is op anderen. Dit kan het hele leven zo zijn, of in een bepaalde periode van je leven. Waarbij soms geen relatie verlangd wordt, en soms ook wel. Hoe ga je daar mee om?

Seksueel misbruik bij mannen

Seksueel misbruik bij mannen

Veel mensen maken ongewenste of ongevraagde seksuele toenadering mee. Van een subtiele (en nog steeds ongewenste) benadering, tot en met seks tegen je zin. En sommige mensen worden als kind al seksueel misbruikt.

We spreken van misbruik als je niet zelf kon kiezen voor het seksueel contact, omdat je te jong was, of onder invloed, wanneer er een machtsverschil was tussen jou en de ander, of als je iets niet wilde maar op dat moment je grens niet kon aangeven.

Er kan veel verwarring ontstaan na misbruik. Wilde je het echt niet, maar je lichaam reageerde toch opgewonden? Schaamte is onvermijdelijk en schuldgevoel komt vaak voor. Het kan dat je traumaseksueel bent geworden. Daarna kun je niet vrij meer andere seksuele relaties aangaan. Of heb je last van compulsief seksueel gedrag, of gedrag waar je steeds weer de grenzen opzoekt (of zelfs over gaat). Anderen beleven juist geen enkel plezier meer in hun seksualiteit. De benadering die wordt gevolgd is ontwikkeld en wordt verder uitgelegd op www.seksueelmisbruik.info, een initiatief van Peter John Schouten die hiervoor ook een behandelmethode heeft ontwikkeld. Nuttige informatie is verder te vinden op https://excetra.nl/.

LHBTI+

LHBTI+

LHBTI+, wat is dat eigenlijk?

LHBTI+ is een afkorting: Lesbisch, Homo/Gay, Biseksueel, Transgender, Intersex en dan de plus voor Queer/Questioning, Interested en steeds meer identiteiten, uitingen, vormen en (zelf)ervaringen. Waarom deze afkorting wordt gebruikt, is om aan te geven dat sommige mensen zich vragen stellen, open staan voor andere mogelijkheden dan alleen cis-gender, hetero en man/vrouw, en daardoor wel ‘anders’ zijn.

Anders zijn roept weer ervaringen op, met jezelf, met je omgeving. Hoe sta jij daar in? Heb je je weg gevonden, of ben je nog onderweg? Je vragen moeten stellen leidt er vaak toe dat je je meer bewust bent. Meer bewustzijn kan helpend zijn in ook andere aspecten van het leven. Anderen ervaren soms ook spanning of stress. Ook dat kan weer beperkend zijn en invloed hebben op je functioneren en je zelfervaring meer in het algemeen. Op momenten kan het verwarrend, vervelend of gewoon onbegrijpelijk. Dan is het helpend als er iemand met je meekijkt en daarmee wat helderheid kan geven.

Wat kun je verwachten?

Bij sinteze starten we altijd met eerste kennismaking (“hebben we een klik?”). Bij wederzijdse instemming volgt een grondige intake (“wat is het totaalbeeld?”) voor we de vraagstelling voor de begeleiding compleet maken en een passende aanpak afstemmen.

We kijken samen eerst goed naar je vragen: wat is belangrijk om eerst aan te werken, wat kan nog even wachten? Overzicht helpt.

We kijken eerst goed naar de feiten om die te scheiden van alles wat je erbij voelt. De twee werelden vragen soms een andere benadering. Met het plan dat we opgesteld hebben, gaan we aan het werk. Dat geeft structuur, maar we blijven wendbaar tijdens de reis en kijken naar wat de meeste aandacht nodig heeft. Lukt het om je los te maken van de emoties en te gaan kijken naar de situatie, dan zijn we een goed eind onderweg.

Wat wij bieden

Bij sinteze blijven we uit een oordeel over wat gebeurd is. In alle gevallen kijken we naar wat het betekent wat je hebt meegemaakt. En wat zou je wèl willen?

Daarna bepalen we samen hoe we je vragen zullen benaderen in de therapie, op zoek naar een andere verhouding.

Bij seksualiteit zullen we veel kijken naar opvattingen en overtuigingen, zowel die van jezelf als die van de samenleving. Wat kun en wil jij daarmee? Kloppen die opvattingen wel? Hoe helpen ze je en waarin zit de beperking?

Bij seksueel misbruik gebruiken we een werkmodel om je los te maken van de valse loyaliteit die kan zijn ontstaan ten opzichte van degene die grenzen overschreed, en je schuld- en schaamtegevoelens. Ook werken we aan het losmaken van het trauma. Bij seksueel misbruik  is je lichamelijke integriteit niet gerespecteerd. Er is een grens overschreden. Dat doet ertoe bij hoe we jouw situatie in dat geval benaderen..