Hoe is het om een man te zijn
Man-zijn is voor de meeste mannen niet iets waar ze vaak over nadenken.
Dat is niet erg, maar zonder bewustzijn kan het ook wel zijn dat er gedachten, opvattingen, gevoelens of zelfs emoties zijn die je wel beïnvloeden, maar je niet helpen. Bijvoorbeeld om tevreden te zijn met jezelf qua persoonlijkheid, lichaam of over hoe jij het doet in jouw leven.
Meer over hoe is het om een man te zijnWelke vragen roept man-zijn op
Man-zijn kan heel vanzelf gaan. Je bent het nu eenmaal en je weet niet beter. Niet iedere man heeft die ervaring. Je omgeving kan verwachtingen hebben over jouw man-zijn.
Ook als man in deze verschillende situaties ontstaat soms een verschil tussen wat je denkt of voelt en wie je bent. Heb je daar last van, dan is het tijd voor onderzoek. Wie ben jij (echt) en waar wordt je ‘geplaagd’ door overtuigingen van jezelf of anderen? Hoe ga je daar (anders) mee om?
Identiteit
Wie ben je? Voel je je vrij om jezelf te zijn als man?
Welke stappen zet jij niet in je leven, terwijl je wel weet dat je die zou kunnen zetten, als je de moed had of wist hoe je de volgende stap zet? Dit zijn typische vragen die horen bij de vorming van je identiteit.
Gericht kijken naar jouw identiteit kan de noodzakelijke stap zijn wanneer je relatie vastloopt, bij problemen op het werk, conflicten in gezinssituaties of wanneer je echt iets anders wilt dan je hebt (een relatie aangaan, de volgende stappen te zetten met werk).
Man-zijn is voor de meeste mannen niet iets waar ze vaak over nadenken.
Dat is niet erg, maar zonder bewustzijn kan het ook wel zijn dat er gedachten, opvattingen, gevoelens of zelfs emoties zijn die je wel beïnvloeden, maar je niet helpen. Bijvoorbeeld om tevreden te zijn met jezelf qua persoonlijkheid, lichaam of over hoe jij het doet in jouw leven.
Het kan heel leuk zijn om een man te zijn. Het wordt ingewikkeld als je niet weet wat je eigenlijk verwacht van je rol, of als je omgeving iets anders van jou verwacht dan jij kloppend vindt. Steeds vaker hoor je termen als 'toxische mannelijkheid'. Dit daagt je uit als man om bewust te zijn over wat jouw impact is op de wereld, welke privileges je wellicht hebt en je je niet bewust bent. En tegelijkertijd wil je bij jezelf te blijven, je veilig voelen in en bij jezelf.
Zin van het leven
Hoewel verandering bij het leven hoort, kan een grote verandering leiden tot verschillende emoties. Zoals: stress, verdriet, somberheid, agressie, wanhoop, machteloosheid en eenzaamheid.
Vooral bij een groot verlies, zoals het overlijden van een familielid, een vriend ofvriendin kunnen deze emoties heftig zijn en je belemmeren in je dagelijkse leven. Of bij het verbreken van een belangrijke relatie, het verlies van een baan. Zo’n ingrijpende verandering komt meestal onverwachts en kun je je niet altijd bedenken hoe je er om om zult en moet gaan. En het is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral omdat je zelf niet altijd voor deze verandering gekozen hebt. Of geen zicht hebt hoe je invloed hebt op de situatie.
Meer over zin van het levenBen je een man en wil je met een andere man werken?
Soms vertelt je intuïtie je iets over met wie je liefst zou willen werken.
Giel Luichjes en Remco Groenewegen bieden bij sinteze de mogelijkheid om als man met een andere man jouw onderzoek te doen, te reflecteren, je kwaliteiten in kaart te brengen en te komen tot een alternatief handelingsrepertoire. Je brengt samen je keuzes in kaart en je kunt dan echt anders gaan kiezen. Als je juist liever met een vrouw werkt, dan zijn er andere mogelijkheden en helpen we je op weg.
Wat kun je verwachten?
Bij sinteze starten altijd met eerste kennismaking (“hebben we een klik?”).
Bij wederzijdse instemming volgt een grondige intake (“wat is het totaalbeeld?”) voor we de vraagstelling voor de begeleiding compleet maken en een aanpak daarbij afstemmen. Niets staat vast, maar we bepalen wel doel en richting als leidraad.
We beginnen met een paar sessies en stellen dan vast hoe het gaat, of het doel bereikt is of meer sessies wenselijk zijn. Jij geeft aan wat werkt en het meest stimulerend is voor je ontwikkeling. Sinteze biedt professionele begeleiding, ondersteuning en helderheid.
Wat wij bieden
Therapie is vooral begeleiding in een proces van zelfonderzoek. Inzicht in wat je heeft gebracht waar je nu bent. Het verbreden van het perspectief, naar de toekomst gericht.
Wat zie je nu (nog) niet en is wel mogelijk? De goede vragen op het goede moment.
Maar ook de “rommel” opruimen van oude ervaringen. Leren voelen wat je liever wegstopt. Leren hoe je gevoel je kan helpen en niet alleen maar in de weg zit op onhandige momenten.